Nio sätt för att varva ner innan semestern

Är det snart dags för din semester?

Semester i sikte och kanske är du sliten efter ett tufft år och nu längtar efter lediga dagar. Men innan ledighet kanske du har mycket som ska hinnas med och avslutas. Många gånger kan det kännas som allting bara eskalerar och stressen ökar.

Men det finns saker som kan få dig att varva ner redan innan du stänger ner för semestern och på så sätt kliva in i semestern ned varvad. För många är första semesterveckan en vecka där hjärnan fortfarande går på högvarv och detta pågrund av att stresshormonerna befinner sig på samma nivå som sista arbetsveckan.

Känsla av speed, rastlöshet och svårigheter att känna lugn. Och hur många gånger har du inte blivit sjuk på semestern? Detta händer ofta för att kroppen plötsligt är lite lugnare och hinner ta emot signaler som skickas ut. Att förbereda innan semestern
– så att återhämtningen och avkopplingen infinner sig! 

1. Börja varva ner 2-3 veckor innan semestern. Ta längre luncher, starta senare på morgonen och avsluta lite tidigare eftermiddagen. Förbered helt enkelt både dig själv och din kropp mentalt. 

2. Använd sista jobbveckan sunt.
 Lägg inte för många tunga arbetsuppgifter sista veckan, ge hjärnan möjlighet att varva ner. Städa och sortera bland papper och mejl, för att få bättre överblick och kontroll. 

3. Skriv ner vad du känner att du bör göra innan semestern, 
men kom ihåg rimligheten i din lista. 

4. Planera inför hösten, 
skriv en to-do-lista som du ska ta itu med efter semestern. Allt för att inte behöva ha det i tanken under semestern.

5. Starta och avsluta semestern mitt i veckan. Då omger du semestern av två kortveckor och får på så sätt en lugnare start, både på semestern och jobbstarten. 

6. 
Fundera på hur du ska göra med mejlen. Om du skriver i autosvaret att du läser mejlen sporadiskt, riskerar du att andra förväntar sig svar. Mitt råd är att du skriver att du har semester och kanske till och med att du inte kommer läsa mejl under den tiden. Om du har möjlighet kan du hänvisa till någon annan vid brådskande fall. 

7. Sätt autosvar två, tre timmar innan du faktiskt går på semestern.
 På så sätt hinner du ta hand om de mejl som kommer in, innan du stänger ner för dagen. Exempelvis de mejl som kommer efter 14:00 behöver du då inte känna dig stressad över. 

8. Håll första dagarna efter semester mötesfria, 
om det går, och likaså boka inte in för mycket de första dagarna. Detta för att minimera risken av att stressa upp innan semestern faktiskt är slut. 

9. Ta minst tre veckor semester! 
Forskningen visar att vi behöver minst tre veckor för att varav ner ordentligt och gärna miljöombyte för att kunna bryta tankar.