Tre tecken på att du lider av FOMO
– Fem livsviktiga råd på hur du blir fri

B Lider du av FOMO?

FOMO 
är en förkortning av engelska uttrycket Fear of missing out, ett mycket vanligt dilemma och inte endast hos våra ungdomar, som många tycks tro, som kan innebära svår stress eller rädsla för att missa något. 

Främst pratas det om FOMO i samband med diskussioner om de negativa effekterna sociala medier kan ha på oss. När vi söker efter information om influensers, vänner eller omvärlden. På sociala medier är vi nästan garanterade att missa något varje sekund vi inte söker runt på nätet. 

Men FOMO är egentligen inget vi kan begränsa till ett specifikt område,
 då det är ett så aktiverad del av vårt psyke. Vårt FOMO kan nämligen aktiveras precis närsomhelst och kan vara svår att kontrollera. Till exempelvis kan FOMO aktiveras i investeringsrelaterade sammanhang så som vid krypto- och aktiehandel när vi inte har investerat och ser att den specifika aktien ökar i värde. Eller när vi ser att drömbostaden redan är såld och vi inte hann med. 

Fokusera på det du har istället för det du inte har! 
Forskning kring FOMO är väldigt samstämmig om vad som ligger bakom känslan. I grund och botten handlar det om att vi inte är nöjda med den livssituation vi befinner oss i och söker därför något som kan förbättra den. Triggas FOMO av sociala medier är ett steg i rätt riktning att ta, att begränsa eller undvika dem under en period.

Svarar du ja på dessa tre frågor lider du av FOMO:

1. Jag fångar alla bollar som kastas upp och tackar ja till uppgifter, saker som ska göras och fixas samt till händelser och upplevelser.

Saker läggs till i din kalender och aktiviteter och uppgifter växer till ett berg snabbare än du hinner klara av punkterna. Du känner dig ofokuserad, stressad och prokrastinerar – saker skjuts upp till senare. Du börjar hitta på ursäkter, vita lögner, som förklaringar på varför du inte gjort det du har lovat.

2. Du är rädd för att uppfattas som tråkig och otrendig
För att inte inte riskera att stå utanför lägger du pengar, som du inte riktigt har råd med, på upplevelser, middagar, restauranger och prylar.

3. Jag känner mig upprymd 
Det händer alltid alldeles för mycket och du är inte i nuet utan jagar endast framåt och nya upplevelser. Upplevelser som du aldrig hinner uppleva genom att njuta och och se. Det riskerar att bli alldeles för mycket och väggen och en utmattning känns nära.

Minska risken av FOMO

1. Acceptera att du lider av FOMO
Vid all förändring är acceptans det första och viktigaste steget. Många människor försöker lura sig själva att de inte alls påverkas av andra människors sätt att leva. Förväntningar och krav på hur vi ska leva.

Erkänn för dig själv att du tycker att det är jobbigt ibland att inte hinna med allt du vill göra. Allt som du tror att du vill göra, och “måsten” för att vara inne. När du har accepterat att du ställer orimliga krav på dig själv blir det också lättare att hantera problemet.

2. Skapa din egen fristad
Människor gör stora saker för att slippa FOMO. En digital detox , åka till kloster eller åka till en plats där det inte finns internet. Men du behöver inte vara så drastisk utan du kan skapa din egen fristad hemma. Till exempel en fåtölj där telefon och dator inte är tillåtna. Två enkla saker, men ack så modig du kan behöva känna dig, är att ta bort alla notifieringar på telefonen och radera de sociala medier som ger dig minst.

3. FOMO är en föreställning om att något är fantastiskt
En föreställning är inte hela bilden, inte hela sanningen. När du lider av FOMO, stanna upp och berätta för din hjärna och dig själv att detta är bara en illusion. Berätta att du inte har all fakta och hela sanningen. 

4. Säg nej – oftare! 
Lär dig stanna upp – skapa ett utrymme – innan du svarar ja ELLER nej. Ett nej behöver inte betyda nej för all framtid, du får ombestämma dig. Kom ihåg! Du behöver inte ge en förklaring till ditt nej. Det räcker med ett tack men nej tack. 

5.  Släpp prestigen
Du är inte sämre människa för att du inte har rest till jordens alla hörn, sett alla serier på Netflix eller har de senast statusprylarna att visa upp.

Ta ett steg tillbaka och känn in och inse att det finns alldeles för många platser i världen. Så många att du inte kan hinna med dem alla eller uppleva allting som finns att uppleva.

Tillåt dig att bara vara och njuta av nuet.