Fem råd för att hantera vintertrötthet

Under vinterhalvåret, enligt en studie av Stressforskningsinstitutet, besväras drygt 40% av Sveriges befolkning av trötthet och nedstämdhet. Bristen på dagsljus kan vara en orsak, men oftast handlar det om vår livsstil, vi sover för få timmar, stressar för mycket och äter för dåligt samt för på oss för lite. Det finns inga klara bevis för varför några drabbas, medan andra inte har några besvär alls. Däremot är det konstaterat att vår livsstil spelar stor roll.

  • Kartlägg och analysera hela din situation 
    Om du tar reda på varför du är trött kan du också komma i bättre balans.Vad är det som ger dig energi? Var finns dina energitjuvar? Hur kan du ändra ditt beteende och din situation för att få ny energi

  • Fokusera på dina grundbehov
    Se till att få tillräckligt med sömn, sömnen är vår viktigaste enskilda återhämtningsfaktor. Om du sover för lite varje natt räcker det inte med återhämtningsstunder och mindfulness på dagen. Vistas utomhus och gärna en stund på lunchen i dagsljus, äta näringsrik kost och motionera

 

  • Sätt upp små, realistiska mål
    Gå inte i nyårslöftesfällan. Det finns risk att viljan att förändra är så stor och ambitionerna höga. Men för att få en hållbar förändring är det bästa att starta med små mål som är realistiska. Kanske kan du på lunchen gå ut fem minuter för att bara stå vid husväggen och lapa frisk luft kan ge en positiv spiral. En positiv spiral som plötsligt blir till en kort promenad.

 

  • Acceptera att det är normalt att känna sig trött ibland: 
    Du kan inte vara pigga jämt och det är normalt att ibland känna sig trött och även sliten. När du kommer till acceptans att det är okej att vara trött och sakta ner en stund är det enklare att förhålla sig till situationen. Kanske är du en av de som är högpresterande och tror att du behöver prestera på alla områden? Hjärna har en förmåga att jämföra sig med andra, och det gör att du riskerar att överprestera. Det där inbyggda dåliga samvetet om att alltid vara produktiv och effektiv, annars är du lat. Att vila och återhämta sig är inte att vara lat. Det är att ta hand om dig så att du orkar prestera.

Tisdagsfrågan: Var har du dina energitjuvar och hur hanterar du dem?