Lär dig att lita på dig själv 

Att känna tillit till vår omgivning känns många gånger som ett behov vi har.

Men den vi måste börja med att lita på är oss själva! När vi känner tillit till oss själva, när vi vet att vi klarar oss i en besvärlig situation där vi kanske till och med inte känner tillit, då har vi ändå trygghet.
Kanske kan vi inte lösa situationen ensam, men vi litar på att vi kan be om hjälp.

 

Tillit och trygghet är, precis som alla våra känslor, något som smittar. När vi bygger upp den inre tilliten stärks på så sätt den yttre, både till och från andra. När vi har bättre koll på oss själva blir det också enklare för oss att se vad som tillhör andra och vad som tillhör oss själva.

Jag vill ge dig sju nycklar till att bygga upp den inre tilliten till dig själv!

 

1. Var närvarande

 • Var närvarande och lyssna på dig själv! Notera dina känslor, tankar och behov. Att du noterar dem innebär dock inte att du behöver agera på dem. Men känn dem och acceptera dem. När vi människor blir sedda och lyssnade till ökar tilliten till den som ser och lyssnar, så visa dig själv den respekten för att skapa tillit

   

  2. Gör aktiva medvetna val

 • Fundera på vad som är viktigt på riktigt och gör aktiva val utifrån det. Vad tycker du om, vad blir du glad av, vad mår du bra av? Gör aktiva val och lägg till det i ditt liv. Kanske är det att leka med barnen varje dag, läsa en spännande bok, gå på gymmet eller ta en skogspromenad. Själv har jag en halvdag i månaden inbokad enbart för mig själv, kan vara att läsa en bok, eller gå och få en ansiktsbehandling.

   

  3. Håll löften till dig själv

 • Var den som håller löften till dig själv! Visa dig själv att du är en person att lita på. Under 2022 hade jag bestämt mig för att göra något för mig själv en halv dag i månaden. Men jag höll inte det löftet utan det blev endast ett par sporadiska tillfällen. Inför 2023 har jag bokat in i kalendern ett tillfälle varje månad ända fram till december. Detta för att jag verkligen vill hålla de löften som jag gett mig själv. Om jag kan lita på mig själv, signalerar jag att andra också kan göra det.

   

  4. Var snäll mot dig själv

 • Har du upplevt att du inte hållit löften till dig själv eller sagt något plumpt till en annan människa? Du är inte ensam, det händer oss alla. Det som är viktigt här för vår egen tillit är att reparera det, precis som jag gjorde med min halvdag till mig själv. Jag lärde mig av mitt misstag och bokade in i kalendern för hela året framåt. Detta utan att slå på mig själv eller tycka att jag var dålig under 2022.

   

  5. Våga vara sårbar och mänsklig

 • Fundera på om du har fler sidor än de som du automatiskt anser vara du. Ju mer du lär känna dig själv, desto mindre risk är det att du blir överrumplad av sidor du inte känner till. Sidor vi inte känner hos oss själva riskerar att bli svåra att hantera när de helt plötsligt gör sig synliga. Och ju mer vi känner oss själva ju mer tillit har vi… jag lovar!

   

  6. Ge dig själv självmedkänsla

 • När du hamnar i situationer som gör dig ledsen, ge dig den tröst du behöver. Ge dig själv lite självmedkänsla. När du tröstar dig själv ger det dig tillit till att du kan ta hand om dig själv när det inte är enkelt, när livet skaver. Du kan den klassiska… Vad skulle du säga till din bästa vän som var i samma situation som du?

   

  7. Var dig själv

 • Vet du? Du tycker om det du tycker om, du vill det du vill, du behöver det du behöver! Du är du! Och du är helt amazing! Ju mer självacceptans du har ju mer ökar tilliten till dig själv; jag är jag och jag får vara den jag är!

   

BONUS! FIRA och fira gärna två gånger
 • Ge dig själv en stund av reflektion, självreflektion. Var är jag nu? Var kommer jag ifrån och hur kom jag hit? Fira dina framsteg, fira allt du kan fira, och lite till! Och se dessutom till att fira allt två gånger.