Konsten att acceptera det du inte kan påverka

Idag hade jag kunnat skriva en lång text om hur ljuvligt vi, Thomas och våra två ungdomar, har det i San Sebastian, Spanien.

 

Att vi njuter av sol och underbara promenader i en vacker stad…

Men då hade jag lurat dig och framför allt mig själv.

För en vecka sedan var det 31 grader – slutet på mars…och nu är det sju grader, blåst och kallt regn.

 

Kyla och regn var inte alls vad jag önskade mig men jag kan inte göra något åt det… på riktigt jag kan verkligen inte påverka vädret det minsta. Däremot kan jag påverka hur jag förhåller mig till situationen.

 

Att acceptera situationen handlar om att se den precis som den är, utan att döma eller förvränga. Bara se fakta – Det regnar!
Kan jag göra något åt att det regnar? Nej, ett solklart nej! – Visst var jag vitsig där… sol-klart

 

Men acceptans handlar inte om att jag ska sätta mig passiv – dagarna här i San Sebastian hade blivit grymt tråkiga då. Acceptans handlar om att titta på vad jag kan påverka.

 

Jag kan påverka mitt förhållningssätt, hur jag vill förhålla mig till min familj och mig själv.
Jag kan påverka vad vi kan göra om dagarna utan att bli dyngsura.
Vi har åkt hit för att äta och dricka gott.
Vilket vi verkligen har gjort, höjdpunkten var middagen på den tre-stjärniga Guide Micheline restaurangen, Martín Berasategui. För att inte tala om när självaste Martín Berasategui kom ut och pratade med vår son vid vårt bord och gav honom sitt visitkort, med orden; Här är mitt privata telefonnummer – hör av dig om jag kan göra något för dig.

Men det finns även andra små höjdpunkter, de små barer vi har suttit på – tärningsspel, och inte minst våra samtal och alla skratt.

 

Just regn och väder är ett väldigt bra exempel på att se vad vi inte kan påverka. Om jag inte accepterar vädret kommer jag bara föra ett krig som jag aldrig kan vinna. Helt omöjligt och den som mår dåligt är endast jag själv och de som jag “förpestar luften” för.

 

Hur förhåller du dig till händelser och även kommentarer du får? Hur tränar du dig i att acceptera?