Du duger precis som du är

Jag lovar, du duger precis som dur är, det handlar inte om vad du presterar. 

Studier har visat att känslan av att vara stolt är starkt förknippad med självkänsla. Kanske är du en av de som aldrig tillåter dig att vara stolt över saker. Att vara stolt har inget med att vara förmer eller arrogant men inte heller att skämmas över något du gjort som är positivt. Det finns en sund känsla av stolthet.

 1. Omge dig med rätt människor
  Omgivningen påverkar oss mer än vi tror. När du ska stärka din självkänsla är det av stor vikt att du omger dig med människor som tillåter dig att vara precis som du är. En omgivning där du får uttrycka tankar och känslor utan att bli värderad. Det kan vara bra att regelbundet fundera över hur personer i din omgivning får dig att må.

   

 2. Välj ord med omsorg
  Gör dig själv medveten om vilka ord du använder, ord är viktigare än vi ibland kan tro. Till exempel är det vanligt att uttrycka att något ska vara Att sträva efter att allt som presteras ska vara perfekt, eller alla upplevelser ska vara perfekta – är en utopi.

  Genom att välja andra ord eller att beskriva hur något ska vara när det är avslutat är ett sätt att kringgå perfektionism. Att sträva efter något som inte existerar skapar onödiga hinder.

   

 3. 10 saker som du gillar med dig själv
  Många gånger är en låg självkänsla kopplat till en egen inre dialog. Kanske förstorar du upp dina utmaningar och din sårbara sida till orimliga proportioner, samtidigt som du glömmer bort dina styrkor.

  Lista10 saker som du tycker om med dig själv, synliggör för dig själv de positiva sidor och styrkor du besitter, kanske blir du själv förvånad.

  Sätt dig ner med penna och papper och res dig inte förrän du har en lista med minst 10 punkter!

   

 4. Utvidga din komfortzon
  Försök att ibland göra något du i vanliga fall skulle undvika, och utvidga din komfortzon.

  Att undvika allt som är obehagligt i livet leder till låg självkänsla. Genom att kliva utanför din komfortzon kommer du upptäcka att du klarar mycket mer än du tror. Ju mer du undviker, desto svagare blir du – ju mer du testar dig fram desto starkare blir du och på så sätt ökar du din självkänsla.

  Vad drömde du om att göra som barn, rida, sjunga, dansa balett, spela hockey, köra gocart? Ge dig själv en fin gåva och gör något du drömt om att testa.

 5. Lev som du lär
  Många gånger är vi grymma på att ge råd till våra medarbetare, nära och kära när det behöver stöd. Börja tänka att du ska vara din egen bästa vän också! Ge dig själv de tips du ger dina omgivning och lev som du lär. Varför skulle du vara ett undantag från att få ta del av de fantastiska råd du ger andra?

  Vad gör du för att stärka upp din självkänsla – vad är ditt bästa råd?