Städning och prokrastinering

 

Just nu kan jag nästan säga blääää till mig själv!

Jag gillar på riktigt att ha undanplockat och städat även i lådor och skrymslen… Men jag är inte samma pedant som jag en gång i tiden var, att jag till och med skrubbade med tandborste i listhörnen (ja jag vet – du behöver inte säga något). Jag mår fortfarande bra när det är rent och fräscht men mår inte dåligt om det är lite rörigt, så som jag en gång i tiden gjorde.

Men den senaste veckan kan man tro att jag verkligen har renlighetsmani.

Storstädat de lux. Först var det skafferiet som fick sig en omgång, kastade utgångna torrvaror och skurade. Efter det blev det alla köksskåp och lådor som rensades och skurades. Oj oj så många saker jag skänkt och sålt på Facebook.

Som sagt, man kan tro att det handlar om renlighetsmani… men icke. Jag har prokrastinerat och det ordentligt. Egentligen behövde jag jobba med mitt företag, fakturera, skriva blogginlägg och ringa potentiella kunder plus många andra saker. Men av någon orsak som jag egentligen inte har identifierat har jag som sagt skjutit upp.

Hur är det med dig, skjuter du upp?

Skjuter du ständigt upp saker, även när du vet att det är bäst att göra dem direkt? I så fall är du inte ensam. Alla skjuter upp eller drar sig undan ansvar någon gång.

Men om vi vet att vi skjuter upp saker som vi borde göra, varför gör vi det då inte?

Ibland är prokrastinering avsiktlig och ibland är det en biprodukt av en livsstil. Det finns några orsaker till varför saker och ting skjuts upp. Att förstå motivationen bakom ditt undvikande och uppskjutande av ansvar är det första steget för att stoppa detta beteende.

Bristande motivation

  • När en uppgift är tråkig eller när du “bara inte känner för att göra den” är det lätt att skjuta upp den. Påminn dig själv om varför du gör en viss uppgift eller hanterar ett ansvar. När du förstår de viktiga skälen till varför något står på din att-göra-lista kan du motivera dig själv till att slutföra det.

Rädsla för kritik

  • En perfektionistisk attityd kan lätt leda till prokrastinering. Du vill att något ska vara “helt rätt” innan du stryker det från din att-göra-lista. Detta är egentligen en djupt rotad rädsla för kritik, antingen från dig själv eller andra. Förstå att ingenting någonsin är perfekt, gör det acceptabelt och gå vidare.

Rädsla för avslag eller besvikelse

  • Har du någonsin skjutit upp ett telefonsamtal eller ett samtal med någon? Kommunikationen är viktig och du vet det, men du hittar ändå hela tiden skäl att skjuta upp den. Detta kan bero på en rädsla för besvikelse eller avvisande. Du vill inte att den andra personen ska berätta något som du inte vill höra.

Tidsproblem

  • “Jag har inte tid!” Har du någonsin använt denna ursäkt för att skjuta upp eller skjuta på något? De flesta människor i dagens upptagna samhälle har mycket att göra. Det finns många uppgifter och ansvarsområden att hantera. Men sanningen är att vi slösar bort så många timmar varje dag och vecka för att vi inte prioriterar eller planerar våra handlingar ordentligt. En daglig, veckovis och månatlig aktivitetsplanerare löser detta problem.

Undvikande av misslyckande

  • Ibland är din “jag gör det senare”-attityd mycket enkel att förstå. Du är rädd för att misslyckas. Ingen tycker om att misslyckas. Men alla stora framgångar i mänsklighetens historia gjordes på grund av upprepade misslyckanden. Om du är rädd för att misslyckas kommer du kanske aldrig att uppnå något verkligt viktigt i ditt liv, vare sig mentalt, fysiskt, känslomässigt eller andligt.

En sjätte orsak till prokrastinering kan vara dåligt kost!

Hmmm kanske du tänker, hur kan dålig kost hänga ihop med att skjuta upp saker?

Jo, det är så att många människor inte alltid äter en väl sammansatt kost, speciellt inte när det är ont om tid och man kastar i sig något i farten. Om du är trött och slö och din kropp inte får de näringsämnen den behöver har du låg energi och din hjärna fungerar inte som den ska. När kosten är bra kommer du inte bara att skärpa ditt sinne och sluta skjuta upp, utan du kommer också att hålla dig friskare.

 

Men, frågan kvarstår. Varför har jag prokrastinerat så ordentligt den senaste veckan…? Jag ska ta mig en rejäl funderare och återkommer.

Och under tiden ska jag njuta av att ha ett skinande hem.