Håll koll på dina tankar! 

Hur du undviker att fastna i negativa tankar

Gissar jag rätt nu? Att du sitter och visualiserar och tänker på en rosa elefant, med sin långa rosa snabel och stora Dumbo öron?

Det är svårt att påverka tankar och känslor. Det vet du om du någon gång försökt att inte tänka på just en rosa elefant. Eller att inte försöka vara nervös när du ska hoppa från tian i badhuset. 

Tankar är vårt ständiga småprat med oss själva. Tankar är som att ha någon som går bredvid oss med kommentarer, ifrågasättande och dömande. Självklart påverkas vi av detta. 

Våra tankar påverkar i sin tur våra känslor, våra reaktioner och i slutändan det vi sedan gör. 

Tankar är endast tankar och inte en sanning men vi har ändå en stor tilltro till våra tankar, speciellt om de är negativa. Det kan vara lätt att fastna och älta  i negativa tankar, vilket skapar onödig oro. 

Våra tankar är med och formar våra beslut och är det negativa tankar bidrar de inte direkt till det bättre. 

Vi kan inte undvika negativa tankar helt och hållet OCH vi behöver komma ihåg att det är grubbel som gör att vi kan finna nya lösningar och förändring OM det är konstruktivt grubbel vill säga. 

För att stänga av destruktiva tankar – håll koll på dina tankar! 

Bevaka dina tankar och då speciellt mönster av irrationellt tänkande.
Bevaka dem som åskådare. Om du inte låter dem ta över ditt sinne kommer de att försvinna. 

Se på dina tankar som pinnar som du kastat ner i en bäck, låt dem försvinna nedströms, förr eller senare kommer de försvinna från ditt synfält. Acceptera dina negativa tankar, utan att döma eller värdera och låt dem sedan försvinna. 

Hur hanterar du dina negativa tankar? Kan du hovra och se dem utifrån eller tar de plats i dig och tar över dina andra tankar?