Och inte ta med mig det hem?

Något jag ofta ser, oavsett om det gäller en chef eller en medarbetare, är svårigheten att lämna jobbet på jobbet när de stänger dörren och går hem.

 

När vi tar med oss jobbet hem, har svårt att släppa tankar som snurrar, riskerar vi att efter en tid sova sämre. Och sömnen är vår absolut enskilda viktigaste återhämtning. När sömnen blir lidande blir allt lidande. Vi risker även att bli väldigt frånvarande, som förälder, partner och vän.

 

Men det finns ett effektivt sätt att släppa jobbet när du inte är på jobbet. Det krävs så klart lite träning men det krävs det nästan alltid om vi önskar bli bra på något.

 

Börja med att fundera på hur din resväg till jobbet ser ut. Var har du ett riktmärke, en stor sten, ett speciellt träd, en tunnelbanenedgång, ett trafikljus? Bestäm dig för en plats där du droppar jobbet – bildligt!

 

Här kanske du behöver lite stöd, sätt ett larm på telefonen, för en plats. Det gör att när du du går eller åker förbi platsen du valt så ringer larmet på telefonen som en påminnelse att det är dags att släppa tanken på jobbet.

 

Enkelt eller hur? Ja, i alla fall i teorin. Här kan du behöva hjälpa dig själv. Jag använder mig av rabblandet, att högt för mig själv prata om allt jag ser. Gärna lite forcerande… Jag ser en blå bil framför mig, till höger är det ett hyreshus och på trottoaren går en mamma med barnvagn… Sitter du i bilen kanske du kan sätta på musik på hög nivå och sjunga med, eller lyssna på en ljudbok. Eller ta en livlina och ring en vän det var längesedan du pratade med. Detta för att distrahera hjärnan från tankarna som mal.

 

När du sedan nästa dag tar dig till jobbet, plockar du upp dina tankar igen när du passerar samma plats.

 

Om du jobbar hemifrån kanske det är än viktigare att lära sig att släppa jobbet så att jobb och fritid inte blandas med dator och middag på matbordet. Om du har ett hemmakontor – stäng dörren. Om du exempelvis sitter vid matbordet, städa undan – japp, varje dag – lägg papper och dator i en väska eller en låda. Ta sedan en promenad runt kvarteret, få frisk luft och rensa tankarna. Skapa dig en rutin för att skilja mellan jobb och fritid hemma.

 

Hur gör du för att släppa tankar på jobbet när du är ledig?