Navigera mot en uppfriskande höst:
Återfå balansen efter en utmanande sommar

Kanske blev din semester inte som tänkt. Själv hamnade jag bland annat mitt i en akut hjärtoperation. Ja, inte jag personligen men någon som står mig väldigt nära. Jag har förmånen att oftast kunna styra över både arbete och ledighet. Men självklart blir även jag berörd av tuffa situationer.

Nu när sommarens värme börjar avta (okej, den avtog nog redan i slutet av juni i år) och löven börjar ändra färg, markerar övergången till höst en perfekt möjlighet till förnyelse och återhämtning. Om sommaren inte gick som planerat, oavsett om det berodde på oväntad sjukdom, familjeangelägenheter eller andra oförutsedda omständigheter, är det viktigt att komma ihåg att en ny start alltid är inom räckhåll. När vi snart kliver in i höstmånaderna vill jag skicka med dig några råd.

 

Klara höstens utmaningar 

Prioritera vilsamma nätter
 Precis som träden släpper sina löv för att förbereda sig för vintern är det viktigt att släppa taget om eventuell kvarstående stress eller besvikelse från det förflutna. En nyckelaspekt för att återfå balans är att säkerställa en god natts sömn. Ett sätt är att ställa alarm för läggdags, och påminn dig själv om att gå och lägga dig i rimlig tid. Tillräcklig sömn stöder inte bara fysisk återhämtning utan bidrar även till mental klarhet och känslomässigt välbefinnande.

Börja smått genom att justera din läggdags stegvis om det behövs, och bygg successivt upp till de rekommenderade 7-9 timmarna sömn varje natt. En god nattsömn är a och o för vår återhämtning.


Omväxlande återhämtning
Livets utmaningar är oundvikliga, men hur vi hanterar dem kan göra en betydande skillnad. Istället för att låta stressen ackumuleras, odla en verktygslåda med återhämtning som du mår bra av. Oavsett om det handlar om djupandning, meditation, fysisk aktivitet eller att unna dig en massagebehandling, kan dessa verktyg vara dina allierade i kampen mot stress.

  Gör medvetna val
  Ankomsten av hösten signalerar förändring, och det är en utmärkt tidpunkt att utvärdera dina vanor och fatta medvetna beslut. Om sommaren lämnade dig på ett sätt som du inte önskade dig är det dags att gripa chansen att återfå balansen. Och om du lyckades skapa fina rutiner under sommaren, då vill jag att du tar chansen och behåller dem framåt.

   Välj hälsosamma alternativ när det gäller kost, motionsrutiner och övergripande livsstil. Undvik att återfalla i gamla vanor som kanske inte tjänar dina långsiktiga mål. Kom ihåg, små förändringar kan leda till betydande förbättringar över tid.


   Acceptera det som händer
   Även om vi inte tycker om det som händer underlättar det för oss om vi accepterar det som händer och sker. Att det regnat över 75% av mina semesterdagar kan jag inte göra något åt. Jag kan inte påverka det på något sätt. Om jag väljer att inte acceptera det, ja då kommer jag bara förlora ett krig. Dock sätter jag mig inte ner och blir passiv. Jag funderar istället på vad jag kan göra för att få en bra dag i regnet, till exempel läsa en bra bok. Jag har läst mycket den här sommaren 😉

    Fokusera på nuet

    Låt oss fokusera på nuet, var proaktivt och skapa de upplevelser du önskar. Varje dag erbjuder ett rent ark, redo att fyllas med upplevelser, glädje och prestationer. Så när hösten nu snart omsluter oss med sin krispiga luft och färgsprakande löv, ta chansen att omfamna det som kommer.