Tio tips på hur du som kvinnlig chef kan få den respekt du förtjänar.

Lägg fokus på omgivningen

Förra veckan skickade jag ut en enkät till 5 000 kvinnliga chefer i Sverige där jag frågade; Vad behöver du mest hjälp med? Vad skulle ge dig det lilla extra för att du ska känna att du kan prestera med en stor känsla av tillfredsställelse?

Resultatet gav en kristallklar och tydlig bekräftelse på att 72,1 % vill bli mer respekterade och därför leda ett bättre samarbete med sina anställda. Hela 27 % känner direkt att de låter andra bestämma över sig och undviker diskussioner och konflikter. Jag vet att jag är en bra kvinnlig ledare, men jag behöver bättre självkänsla, styrka, mandat och beslutsamhet. Jag vill ta steget upp i mitt självledarskap och bli respekterad.

Kvinnliga ledare kommer till mig, ofta med en version av samma problem; Jag önskar bli respekterad. De vet innerst inne att de har kompetens, men de bär på ett bluffsyndrom och låter sig trampas på och fortsätter att överprestera, göra jobbet själva och blir utsatta både fysiskt och mentalt för att de inte får den respekt de förtjänar.

Kontentan blir att de känner sting av bitterhet och irritation över att de inte har den status de förtjänar på arbetsplatsen.

Känner du igen dig själv?

I den här artikeln kommer jag att förklara varför kvinnor känner sig orespekterade och inte minst att de inte känner sig lyssnade till i svenska företag. Jag ger dig även 10 tips på hur du som kvinnlig chef kan få den respekt du absolut förtjänar.

I en nyligen publicerad studie från Novia har det visat att värdeskapande kommunikation är viktig för att skapa respekt men även förtroende. Att bli bemött med respekt är den ledaregenskap som medarbetare värdesätter allra högst. Men trots det upplever mer än hälften att de saknar en respektfull chef. Cheferna själva menar att de inte har tid att vara hövliga. Detta från en internationell studie av Harvard University.

Kvinnliga ledare tillåts inte att förhålla sig på samma sätt som manliga kollegor, en kvinnlig chef som exempelvis ger en varning är en bitch, medan en man är beslutskraftig. Studier av kvinnor i manligt dominerade grupper visar att kvinnor tvingas positionera sig och inta vissa roller för att bli accepterade.

Har de samma beteende och förhållningssätt som sina manliga kolleger blir de ett hot. Många kvinnor uppträder i en slags mammaroll – inte så aggressiva utan mer omsorgsorienterade. På så sätt blir de en tillgång för de manliga kollegorna. Andra roller kan vara ett de blir likt en maskot.

Kvinnliga ledare behöver anpassa sig till den manliga modellen för ledarskap. För det är den enda roll som finns. De ska vara snygga, men inte för sexiga eller för morsiga. För att bli tagna på allvar känner många kvinnliga ledare att de måste klä sig prydligt i kavaj, (själv älskar jag att klä mig i kavaj – men långt ifrån alla kvinnor gör det) och även med sitt beteende imitera det manliga mönstret. En kvinnlig ledare blir som en bidrottning som skiljer sig från de andra kvinnorna. Men utvecklas hon till en järnlady blir hon inte så poppis hos sina kvinnliga medarbetare.

När du är i en ledande position är det viktigt att de du arbetar tillsammans med respekterar dig, sig själva och varandra. Respekt ges sällan utan anledning. Det måste förtjänas. Du kan inte tvinga människor att respektera dig. Ditt team kanske respekterar dina arbetsvanor, din intelligens eller din förmåga att utföra, men det är mer än så. Mer fundamentalt. Om du kan förtjäna deras respekt som person, har du verkligen vunnit spelet, inte bara för dig själv, utan för alla inblandade. Bra chefer vet att det är en win-win situation när vi ser till att företaget, medarbetare och chefer mår bra.
Håller du inte med så lyssna på dem och VISA att du kan förstå den andres perspektiv – och även vid behov betona varför det finns en god anledning att tro det – innan du eventuellt talar om ditt eget perspektiv, tankar och åsikter.

Innan vi går vidare vill jag påpeka att vi ibland blandar ihop saker. När en ledare, mobbar eller är elak, tror de att de ska ingjuta respekt – inget är mer fel – det skapar bara rädsla!

För att bli respekterad är första steget att försöka sluta fokusera och istället lägga fokus på omgivningen!  – Men kom för den delen ihåg att du behöver ta hand om dig själv och dina behov. 

Nyckeln är att fokusera på hur du kan hjälpa andra. Hur kan du inspirera till förändring och tillväxt? När du tänker på dessa människor som du respekterar djupt, vad gör de annorlunda än den genomsnittlig personen?

Stanna nu upp – ta dig tid att fundera!

Sluta läsa för en stund och fundera på riktigt!

 

 

 

Så ja, nu kan du fortsätta läsa och då vill jag ge dig några av mina egna tips som ger dig bättre genomslag och mer respekt på arbetsplatsen.

Håll dina löften

Att hålla dina löften är överlägset en av de viktigaste åtgärderna du kan göra för att börja få respekt. Om du tidigare tagit lätt på att hålla löften – sluta med det! Håll alltid åtaganden och löften. Om du upplever att du har stora problem med det betyder det att du ger för många löften som du inte kan hålla.

Lär dig säga nej

Tillåt dig att säga nej då och då – ett nej kan betyda ja till dig själv. Du behöver inte heller gå med på allt som någon ber dig om, oavsett om det är din chef eller en kund. Många gånger blir du mer respekterad genom att säga nej än om du går med på allt. När du säger nej visar du att du värdesätter din tid och att du inte har tid för allt.

Sluta be om ursäkt

Personer som ständigt och jämt säger förlåt, jag ber om ursäkt, blir inte speciellt respekterade. Det finns absolut situationer där vi bör be om ursäkt. Vi gör alla misstag och då är en ursäkt respektfull. Men att i tid och otid använda ordet förlåt eller ursäkta får oftast motsatt effekt och detta gäller inte främst på vår arbetsplats.

Sluta omedelbart skvallra

När du pratar om personer, se då till att de själva alltid är med. Du bör respektera andra – även om du inte gillar dem. Alla, även du och jag , har önskvärda och mindre smickrande egenskaper. Pratar du bakom ryggen på folk blir du och ditt rykte snabbt svärtat

Var fördomsfri

Det är viktigt att vara öppensinnad. Det betyder helt enkelt att du erkänner att du fortfarande har mycket att lära och att du lär av andra. Även när du har en stark moralisk kod.

Ha en moralisk kod

Vad tror du på? Vad är viktigt för dig? Vad gör dig så arg att du vill förändra världen? Det är ur dessa frågor som du kommer att nå till din egen personliga moraliska kod. Var nyfiken på dig själv och dela dina svar med omgivningen. Alla de stora ledarna i världen har haft en tydlig moralisk kod.

Respektera andras tid

Om du respekterar andras tid kommer de att respektera din. Detta inkluderar att inte komma för sent till möten, inte spendera möten med att prata om onödiga saker, komma till saken snabbt, ta upp frågor direkt, vara kortfattad och naturligtvis göra det lättare för andra att fatta beslut, särskilt när de är mer upptagna än du.

Säg ifrån när du blir illa behandlad.

Ta inte bara emot när någon gör dig illa eller utnyttjar dig. Var professionell och diplomatisk, men var inte tyst. Det är inte alltid lätt att säga ifrån, och därför är det ett kännetecken för en person som förtjänar respekt.

Stå upp för någon annan.

När du ser orättvisor omkring dig, är det så att du ignorerar dem för att slippa en konfrontation? Ibland gör vi det valet, men det finns tillfällen då du bör välja att stå upp för andra. Speciellt när de inte kan stå upp för sig själva. Du behöver inte göra alla nöjda. Var inte rädd för konfrontationer då och då, så länge du gör det på ett diplomatiskt sätt.

Tro inte på allt din hjärna försöker säga dig

Om du vill att andra ska respektera dig behöver du respektera dig själv. Det är inte alltid lätt, då vi alla har våra dåliga dagar. Dessa dagar upplever du säkert att du pratar negativt till och om dig själv. Men tro inte på det! Kom ihåg dina styrkor och se på situationer som inte blev som du önskat eller tänkt, som lärdomar. Självkänsla kommer från att veta att motgångar och ofullkomlighet är vägar till att växa och utvecklas, att nå något större.

Respekt och ledarskap går hand i hand. Att vara en respekterad ledare innebär inte att dina medarbetare är rädda för dig utan tvärtom, att de har förtroende för dig och respekterar dig som ledare. Att förtjäna respekt är bland det viktigaste du kan arbeta med som ledare.

Strunta i att spela olika roller och försöka vara något som du inte är. Strunta i att oroa dig för vad andra ska tycka och tänka om dig. Led som du är, var medveten om dina sårbarheter, utmaningar och styrkor och var öppen med dessa. Fokusera på er vision, era mål och ditt team.