Landa in i julen utan att krascha innan
Sover du av utmattning redan innan Kalle på julafton? Du är långt ifrån ensam. Men det går att mjuköra in i julen – japp du läste rätt – vi behöver inte kraschlanda på julafton. Vi behöver inte gråta på grund att vi är slutkörda.
En av mina bästa jular åt vi ostron och pizza… japp du läste rätt.
Precis som alla andra jular firade vi jul hos mina föräldrar, tillsammans med mina bröder och deras familjer. Den här julen – som ligger fyra fem år tillbaka i tiden – hade vi bestämt oss för att bryta traditionen och åka hem tidigare för att äta middag, bara vi fyra.
Vi hade förberett en julinspirerad middag, bordet i matrummet var dukat och öppna spisen var riggad och klar för att tändas när vi kom hem.
Under dagen mådde jag inte speciellt bra, ont i magen och illamående. Och på vägen hem från mina föräldrar säger jag på skämt till Thomas och ungdomarna i bilen Ska vi strunta i maten och köpa en pizza istället?
Jaaaaa! blev Sara och Philips omedelbara reaktion. Ja nu skulle det ju inte fungera för så kan man inte göra och ingen bakar pizza på julafton. Ack så fel jag hade. Ungdomarna släppte av mig och Thomas och körde för att handla pizza.
På vägen tillbaka hämtade de upp en god vän som var ensam på kvällen, hon kom i pyjamas.
Vilken julaftonskväll vi fick, ostron, pizza och champagne. Middagsbordet var dukat för en trerätters så vi bänkade oss i soffan och på golvet runt soffbordet.
Lovar, om du frågar våra barn om vilken jul som varit bäst så kommer de säga att den här julkvällen var bäst av dem alla.
Och vet du, vi har firat samma form av jul flera gånger efter den här kvällen.
Hur gör vi då för att landa in i julen utan att krascha innan?
- Gör upp en plan. Avsätt tid nu för att göra en ordentlig veckorevidering och se över tiden som är kvar.
- Prioritera rätt. Sätt rimliga och realistiska mål för vad du vill ha klart innan ledigheten. Prioritera. Och prioritera bort.
- Gör det möjligt att lyckas. Boka in tid för ”måste”-uppgifterna, helst på morgnarna när du har mycket energi.
- Trappa ner. Ta långluncher och se till att du går ner i varv. Checka ut på eftermiddagen, ta en kaffe på stan och skriv din julklappslista och kanske även handla ett eller annat paket innan stormen på stan drar fram.
- Gör det lätt att starta upp. Förbered de första dagarna tillbaka på jobbet, underlätta att starta upp det nya året. Vad vill du ha mer av och vad vill du ha mindre av. Skriv ner vad du ska göra efter ledigheten så att du inte behöver bära det i huvudet.
- Skriv out of office-meddelandet. Mitt varmaste tips är att du sätter igång meddelandet en halv dag innan du går på ledighet, det gör att du har tid att bearbeta av de mejl som kommer in innan du går. Skippa meddelanden som att du läser din mejl sporadiskt, då sätter du förväntan hos avsändaren på att du ska höra av dig. Om du hör av dig blir det istället en glad överraskning. Om du har en jobbtelefon sätt ett ”julledighetssvar” även på den.
- Ge dig själv en dag att komma tillbaka i kontroll efter semestern. Låt ditt out-of-office säga att du är tillbaka på jobbet en dag efter att du faktiskt är tillbaka. Blocka även den dagen i kalendern så att ingen kan boka möte med dig. Det här ger dig möjlighet att i lugn och ro hantera det som kommit in och uppdatera din to-do-lista. På så sätt är du redo att ta dig an det nya utan att drabbas av en ”efter-jul-stress”. Du får tillbaka överblick och kontroll, och ger din hjärna de bästa förutsättningarna att göra ett bra jobb.
- Kom ihåg att det alltid blir julafton oavsett om vi har lite skit i hörnen eller om det blir pizza på julaftonskvällen.
- Prata ihop dig med de som du verkligen vill fira jul tillsammans med, prata om hur ni vill ha julen, vilken mat ni vill äta, vem som gör vad och hur ni tänker kring julklappar. De flesta av oss vill ha en fröjdefull jul och det skapar vi bäst om vi kommunicerar med vår omgivning.
Senaste kommentarer