Så här kan du varva ner innan semestern

 

God morgon,hoppas du vaknat utvilad och känner dig redo för en ny dag! 

Jag har precis kommit hem från en minisemester i Lezzeno där jag och maken firat vår 30-åriga bröllopsdag. Omgivningarna runt Lezzano har totalt golvat mig. På riktigt, jag ville stanna.

Kanske har du redan haft din semester, kanske har du den kvar.

Jag vill iallafall vilja passa på att ge dig några bra råd in för din semester. För att komma in i semestern på ett mjukt och avslappnande sätt kan vi behöva tänka till lite innan. Detta för att inte kraschlanda direkt första semesterdagen. 


SJU råd före att varva ner inför semestern

  1. Tjuvstarta semestern
   Nej, du ska inte köra ända in i kaklet för att bli klar med allt innan semestern. Många tror att vi kan koppla av bättre om vi rensar undan allt och stryker allt på to-do-listan. Det är lika knasigt som att köra bil i 180 och sedan tro att vi kan sladdbromsa in på en parkeringsficka. Vi behöver sakta ner i tid. Trappa ner ett par veckor före ledigheten så att stresshormonerna får chansen att sjunka.

   Ta sovmorgon, flexa ut tidigare och ta långluncher de sista veckorna innan semestern. Annars kommer du få tillbringa första delen av semestern med att bara komma ner i varv. 

  2. Skriv upp vad du behöver göra på jobbet innan semestern
   Ha en realistisk plan på vad du faktiskt hinner med, och försök – om det är möjligt – bromsa mjukt inför semestern istället för att klämma in allt den sista veckan. Det finns dagar i höst också.
  3. Ta en längre sammanhängande ledighet om det går.
   Då är det större chans att du kommer varva ner ordentligt. Ett gott råd är att bara ligga i hängmattan de två första semesterveckorna. Sedan kan du börja gunga.
  4. Se över ditt autosvar på mejlen
   Om du absolut inte behöver skriva att du kommer läsa av dina mejl med jämnamellanrum, skriv det då inte! Om du talar om att du kommer läsa dem kommer både mottagaren och du själv få förväntningar på att du läser dina mej, och att du också återkopplar. Kanske finns det någon annan som kan läsa mejlen när du är borta.

   Ställ gärna in autosvar redan vid lunch din sista dag innan semestern, detta gör att du inte behöver svara på mejl i sista minuten. På samma sätt kan du ställa in autosvar att du kommer tillbaka en dag senare än du egentligen kommer tillbaka. På samma sätt ger du dig själv en liten frist i att svara.

  5. Försök lägg ifrån dig klockan och mobilen
   Ge dig själv en semester där dagarna får flyta i sitt egna tempo. Ät när du och de dina är hungriga, sov när du är trött, umgås med nära och kära när du själv vill. Låt din egen lust styra istället för klockan.

   Det är lätt att tro att man ska hinna väldigt mycket på några veckor. Tillåt dig att ha lata och oplanerade dagar då du bara gör det som faller dig in.

  6. Skriv en snäll välkommen-tillbaka-lapp
   Föreställ dig känslan första dagen tillbaka på jobbet. Kroppen är tillbaka men hjärnan ligger troligen fortfarande och latar sig i hängmattan. Det är verkligen ingen bra dag att rusa igång. Ett tips är att börja jobba på en onsdag, då får du en kortare första jobbvecka.

   Ha förståelse för att du är lite trött och loj, hjälp dig själv att komma igång mjukt och successivt, detta skapar en bättre hållbar höst. Håll dagarna korta i början och trappa upp jobbtempot stegvis.

   Lämna plats i kalendern och boka inga viktiga möten första dagen. Och välkomna dig själv med en fin lapp, skriv några vänliga ord och några lagom att-göra-första-dagen-punkte:

   Välkommen tillbaka kära ” ditt namn”!
   Trött och fortfarande i lite semestermood? Inte så konstigt
   det är de flesta första dagen.
   Börja med en kaffe och sedan kan du ta i tu med de här 
   enkla uppgifterna
   ..
   2…
   3…
   PS… kom ihåg det kommer fler semestrar 
   🙂

  7. Gör det motsatta
   Stressforskarna pratar om att den bästa återhämtningen är att göra det motsatta mot vad du gör i vardagen. Så gör vad som är bäst för dig, för mig är det att ligga i min hängmatta. För dig är det kanske att padla kajak, klättra i berg eller klippa gräset vid sommarstugan.


  Hur kommer du på bästa sätt zooma ut och landa mjukt på semestern?