Ett råd till ledare som söker nytt jobb

Det är mer regel än undantag att ta referens på en personen som man tänker anställa. Men det är inte lika vanligt att den som söker ett jobb tar referenser på sin kommande chef eller kanske ber om att få träffa ett par potentiellt blivande kollegor.

 

Men varför är det inte det? Vad är det för skillnad?

Det är väl lika viktigt för dig att veta i vilken situation du eventuellt ska hamna som att företaget vet vilken ny medarbetare de får?

 

När jag jobbar med ledare och chefer som inte riktigt känner att de har den chef de önskar och börjar titta efter nytt jobb har jag ett råd till dem. Eller det rådet ger jag egentligen alla de ledare som jag jobbar med och som berättar att de sökt nytt jobb.

 

Vad tror du att mitt råd är?

Jo, att de ska känna att det är lika självklart att be om ett par referenser på den potentiellt nya chefen som det är för chefen att ta referens på dem när de söker jobb.

 

Söker du nytt jobb och är i slutrekryteringen:

Fundera på vilka behov du har. Vad önskar du från din chef? När och hur behöver du stöttas upp? Hur önskar du att din chef ska vara tillgänglig?
Om du som ledare och chef ska kunna vara chef vad behöver du då från din chef så att du kan göra ditt uppdrag på ett bra sätt?

 

Tänk gärna på mitt råd nästa gång du söker nytt jobb.