Är det dags att sluta slöscrolla?

Har du redan hunnit slöscrolla en stund så här på fredagsmorgonen? Kanske stjäl din mobil fokus både under arbetsdagen men även familjetid. Isåfall kan det vara dags att ändra ditt beteende 

Mobilen är mitt absolut viktigaste verktyg. Men precis som med våra förmågor, våra styrkor kan bli vårt fall också om de blir överdrivna, kan mobilen bli vår fiende. 

85% (åttiofem procent) av Sveriges befolkning äger en smartphone. En telefon som vi i stort kan använda till allt vi kan tänkas behöva göra, läsa tidningen, lyssna på en bok, göra bankärenden och slå dö på otåligväntan i kassakön med att slöscrolla på sociala medier. I snitt lägger vi en timme om dagen på sociala medier. 

Forskning visar att för mycket tid på sociala medier kan dämpa vår kreativa förmåga. Samtidigt mår vi bra av att ha kontakt med släkt och vänner vilket mobilerna möjliggör.

När vi är medvetna om varför det är så svårt att sluta slöscrolla kan det bli enklare att både förhålla sig till det samt sluta. 

Alla appar som jobbar med flöden är ju som bekant slumpmässiga – vare sig LinkedIn eller Instagram har längre ett tidsflöde – det dyker upp ett inlägg då och då som vi tycker är extra intressant – och när ett belöningssystem är slumpmässigt blir det väldigt beroendeframkallande. Samt att inne i sociala medier finns vår flock – familj och vänner – och utan vår flock dog vi på savannen. Och vår hjärna har inte förändrats på 40 000 år, utan tror att vi dör om vi inte finns där med våra nära och kära. 

Så vad kan man göra?

 

1) Rensa bland dina appar
Vilken app lägger du mest tid på? Har du någon app som du brukar kika in
i
och plötsligt har det gått en timme? Som en utmaning kan du radera en
av dessa appar under en period. Kanske upptäcker du att innehållet inte
var så viktigt när appen inte är lika tillgänglig. 

 

2) Stäng av dina notiser
Notiser som plingar och vibrerar är en otrolig klassisk tidstjuv. Även om
du har notiser i tyst läge är det är väldigt lätt att rikta fokus på
mobilskärmen och med det sagt även förlora det fokus du hade innan. 

Ta istället själv kontrollen och bestäm dig för vilka tider du vill kolla av
mejl, nyheter och sociala medier för att ge den uppgift du har just nu
din fulla uppmärksamhet. (Detta gäller även på din datorskärm) 

3) Placera mobilen längre bort
Är du beroende av din mobil? Om du tar upp mobilen stup i kvarten kan
det liknas vid ett beroende. Då finns det en vinst i att göra din mobil
lite mer svårtillgänglig. Låt den ligga kvar i väskan, oavsett om du är på 
jobbet, hemma eller bland vänner. Detta kan göra att du inte
reflexmässigt tar fram mobilen. 

Det är inte konstigt om du kommer uppleva det lite jobbigt i början. Men du kommer inom kort inse att det inte är så farligt att vara lite offline en stund.

 

Hur många timmar lägger du på slöscrollande per dag? Antar du utmaningen att låta mobilen ligga kvar i väskan eller på bänken i hallen?