Lär känna dina känslor
Döljer du dina känslor?
Vi föds med 9 grundkänslor och dessa är lika över hela världen. Alla andra känslor är en sammansättning av grundkänslorna.
- Äckel/avsmak
- Avsky/förakt
- Förvåning/överraskning
- Glädje/kärlek
- Ilska
- Ledsen/sorg
- Nyfikenhet/intresse
- Rädsla/oro
- Skam
Men om vi ska kunna leda oss själva sunt och våra medarbetare konstruktivt behöver vi på bästa sätt kunna hantera våra egna känslor. Förstå varför vi känner och reagerar som vi gör i olika situationer.
När vi stannar upp och lyssnar på våra känslor utvecklar vi den känslomässiga medvetenheten för att förstå vad de säger oss, vilka våra behov är. När vi utvecklar förmågan att förstå och uttrycka våra känslor gynnas vi på många sätt. Vi kan till exempel hantera stress bättre, uttrycka oss och kommunicera med andra på ett mer nyanserat och konstruktivt sätt.
Ett enkelt verktyg för att börja känna sina egna känslor är att använda sig av Känslohjulet. Känslohjulet kan användas till att förstå vad du på riktigt känner. Ibland kan svaret vara överraskande, och om du inte vet vad du faktiskt känner kan det vara svårt att göra något åt det.
Ta till exempel känslan rädsla. Vi känner kanske rädsla för mörker, med vårt förstånd vet vi att själva mörkret inte är farligt. Här spelar rädslan oss ett spratt men däremot kan det hända skrämmande saker i mörkret så som i dagsljuset. Däremot skyddar vår rädsla oss i mörkret då det är svårare för oss att ha en överblick över vad som händer och sker runt oss.
Det finns en risk med att vi inte accepterar
känslor. Att vi blir både arga och känner en skam mot oss själva för att vi har en känsla, låt oss säga att vi är besviken på en medarbetare för att hen inte har utfört en uppgift som överenskommet. Istället för att tillåta oss den känslan och att acceptera den adderar vi med en känsla av ilska mot oss själva och sedan skäms vi för att känslan uppstår hos oss.
Situationer medför att vi riskerar att slå på oss själva för att vi har känslor. Låt oss istället acceptera känslan som uppstår, låt oss förstå den och sedan gå vidare. Dr. Lisa Feldman Barrett pratar om att ju mer finkorniga (detaljerade) vi kan vara i att nyansera våra känslor och mer korrekt benämna dem, ju bättre kan vi möta dem.
Genom att använda oss av Känslohjulet kan vi bli känslorstarka.
• Fortsätt sedan runt hjulets alla sex olika emotioner
Nästa gång du känner en känslovåg komma försöker du urskilja vilken nyans av Glad, Ledsen, Stark, Arg, Fridfull och Rädd som du känner.
Senaste kommentarer