Reflektera för att utvecklas och förändra 


Varför reflektera?


Förra veckan hade jag förmånen att kunna följa med Thomas, min man, på en av hans resor. Han reser över hela världen i sitt jobb och oftast är jag hemma. Men under förra veckan var jag med till Riyadh i Saudiarabien.
Jag har upplevt saker som jag aldrig trodde jag skulle komma i närheten av.

 

Jag har också givit mig väldigt mycket tid till reflektion. Jag reflekterar regelbundet men i Riyadh gav jag mig själv mer reflektionstid än vanligt. Jag har även gett mig tid till att recensera! Och det är stor skillnad på att reflektera och recensera. Även om vi många gånger blandar ihop dem.

 

Den stora skillnaden, och den fällan många hamnar i, är värderingen. När vi reflekterar ingår inte värdering. Reflektion handlar om att se vad som varit, en repetion av händelsen och känslor. Reflektionen är för att hjälpa oss bygga en bro mellan våra erfarenheter och vår vilja att utvecklas.

Många gånger när vi reflekterar omedvetet riskerar vi att hamna in i ett ältande istället för reflektion. Speciellt om man tänker på dagen som gått och det finns en känsla av phuu vad dåligt det där blev och varför sa jag så där?

 

Enligt forskning behöver vi reflektera

Det fina med reflektion är att vi kan utvecklas och även förändra vårt beteende. Utöver att vi kan lära oss något nytt ger oss reflektion också verktyg att hålla isär vad vi känner, tänker och vad vi kan göra av/vad vi lär oss av det vi precis upplevt eller känt. Det krävs dock både energi, fokus och repetion. Som jag brukar säga; det vi gör ofta blir vi bra på!

 

Så, reflektion är inte en engångsföreteelse. Det är när vi gör det till en vana som vi kan iaktta mönster hos oss själva.

Utan reflektion driver vi alltså runt ganska planlöst och lämnar över befälet till andra. Och så tror jag faktiskt inte att någon vill ha det.

 

 

Guide i tre steg för reflektion
 
   TID 

  • Avsätt tid, tid som enbart är till för reflektion. Stäng av telefon, datorer och annat som kan störa och ingen multitasking. Är du en allt eller inget person? Var snäll mot dig själv, starta med till exempel med att avsätta en stund på fredagseftermiddagen innan du stänger ner för veckan. Eller ge dig två minuter varje dag innan du lämnar jobbet för att fundera på vad du upplevt och känt under arbetsdagen.


    Plats

    • Ge dig ett utrymme där du skapar dig egen tid. På vägen hem från jobbet, stanna upp och tomglo samtidigt som du reflekterar, sätt dig på en parkbänk eller i bilen. Att skriva ner dina reflektioner i en fysisk anteckningsbok är att rekommendera. Vår hjärna bearbetar och kommer ihåg bättre när vi skriver för hand med en penna. Det finns även ett värde i att spara reflektionerna, främst för att du ska kunna se din utveckling över tid. Skrivandet i sig är dock inte det viktigaste, utan att du får nya insikter.


      Nyfiken

    • Du behöver vara nyfiken på dig själv! Vara redo att släppa förklaringar, försvar, tillrättaläggande och skuldbeläggande för att få perspektiv på vad och hur du gör. Du behöver själv vilja reflektera.
    Reflektion handlar inte om att bara tänka så där i största allmänhet. Reflektion är djupare än så, det handlar om att förstå sig själv. Vad som driver dig, varför gör du som du gör, tänker och känner som du gör. Det handlar om att öka din självkännedom. Självkännedom är avgörande om du vill förstå dig själv.

    Och kom ihåg: reflektion handlar inte om prestation.