Zoom fatigue –
zoom-utmattning

I en ny forskning av bland annat Professor Jeremy Bailenson, founding director of the Stanford Virtual Human Interaction Lab (VHIL), har de undersökt de psykologiska konsekvenserna av att spendera många timmar per dag på Zoom och andra digitala mötesplattformar. 

Professor Jeremy Bailensons forskning pekar ut fyra fallgropar som kan göra dig extra trött under digitala möten

Fyra tips för bättre digitala möten 

  1. Förminska de andra deltagarna – bildligt
    När vi möts fysiskt byter vi fokus naturligt genom att vi har ögonkontakt med den som pratar, ger feedback genom bland annat nickningar och hummande, gör någon notering i vårt anteckningsblock, vilar blicken på något i rummet eller utanför fönstret för att sedan åter ha ögonkontakt med den som pratar.

    Under ett Zoommöte tittar alla på alla, hela tiden. En lyssnare iakttas lika mycket som den som talar. Så även om du inte pratar tittar du fortfarande på ansikten som stirrar på dig. Mängden ögonkontakt ökar dramatiskt. Bailenson hänvisar till en av våra största fobierna, sociala ångest för att tala inför grupp, stressupplevelsen som uppstår när du står framför alla och ska prata. Inte konstigt om du känner dig uttittad och blir stressad av detta. 

    En annan källa till stress är att, beroende på skärmstorlek och om du använder en extern bildskärm, kan ansiktena bli onaturligt stora. Detta kan ge signaler till hjärnan att personen på skärmen befinner sig i din personliga sfär. Att personen kommer så nära som något intim, som en kram, eller i någon form av konflikt. 

    Lösning: 
    Kör inte helskärmsläge! Testa att minska Zoom-fönstret – eller vilket digitalt verktyg du använder – för att minska ansiktenas storlek och använd gärna externa tangentbord för att öka avståndet till personerna på andra sidan skärmen. 

  2. Slopa spegeleffekten – du blir trött på dig själv! 
    Tänk dig att du sitter i ett fysiskt möte och vart du än vänder dig så har du dig själv i en spegelbild, en liten galen känsla men precis så fungerar det när du har den lilla kvadraten med dig själv under Zoom-mötet. Många ser sig själva i den lilla kvadraten flera timmar per dag, vilket riskerar att du ser dig med allt för kritiska ögon något som i sin tur skapar stress.

    I USA har skönhetsindustrin slagit rekord i ansiktsoperationer utifrån att människor sitter och letar fel på sig själva under digitala möten. Bailenson säger att det finns mycket forskning som visar att det finns negativa känslomässiga konsekvenser av att se dig själv i en spegel, och nu gör vi det stor del av dagen.

    Lösning: 
    Använd funktionen hide self-view som finns i Zoom. Du gör det genom att högerklicka på din egen bild. Men det kan vara en god idé att först stämma av att du syns bra, kontrollera allt från eventuellt motljus till saker i bakgrunden som du kanske inte vill fronta med.

  3. Upp och hoppa 
    När du pratar i telefonen kan du gå runt och röra på dig och är du i ett fysiskt möte kan du ställa dig upp för att sträcka på dig. Är du däremot i ett videomöte behöver du däremot sitta kvar för att synas i bild, rörelse blir då  begränsad på ett sätt som inte är naturligt.

    Att sitta stilla vet vi sedan tidigare att det inte är bra för vår hälsa, forskning visar även att när människor rör sig, presterar vi bättre, både koncentrationen, minne och inlärningsförmågan förbättras. 

    Lösning:
     Organisera ditt rum så du har avstånd till din kamera, detta är enklare med en extern kamera till datorn eller om du har ett fristående tangentbord, vilket göra att du får ett större rörelseutrymme. Försök även variera så att du kan både stå och sitta under mötet. 

    Om du är sammankallande till mötet, lägg in pauser där ni kan stänga av kameran och deltagarna får chans att ställa sig upp, hämta mer kaffe, en frukt eller vad nu behovet kan vara. Är du deltagare i mötet, föreslå för mötesansvarig att pauser behövs, gärna var 30 minut, där ett par minuter räcker fint. 

  4. Pausa hjärnan
    Under fysiska möten är det oftast enklare att tolka ansiktsuttryck och känna av stämningen i rummet, vilket också sker naturligt och många gånger omedvetet. Men i digitala möten krävs det mycket mer, här får du arbeta mer för att få nå ut, om du vill visa att du håller med behöver du göra en överdriven nick, skriva något i chatten eller lägga upp en tumme. På samma sätt behöver du öka din medvetenhet och vara mer på tå för att vara mottaglig för andras signaler. Detta ökar din kognitiva belastning och tar din energi, din hjärna får arbeta på högvarv. 

    Lösning: 
    Precis som ovan, ta pauser. Och under kortare stunder kan du tillåta dig att stänga av din egen kamera och vända dig från skärmen för att samla ny energi. Kom dock ihåg att ha avstängd skärm inte är att föredra under längre stunder, vi vill gärna se de vi har med oss i mötet, under ett fysiskt möte skulle vi aldrig få för oss att sätta upp en skärm framför oss så att övriga deltagare inte ser oss.


    Zoommöten är som att åka hiss! 

    Det är inte konstigt att det tar lite tid för oss att få de digitala mötena att kännas bekväma, Bailensons kollega Jeff Hancock konstaterar att människor har haft liknande utmaningar tidigare. När vi först hade hissar visste vi inte om vi skulle stirra på varandra eller inte där vi stod i hissen.